Säkrare sex

Hälsa, sex och hivRFSL

En personlig säkrare-sex-strategi som bygger på kunskap och medvetenhet om könssjukdomarna samt dess smittvägar är det bästa sättet att skydda sig och sina partners.

Minska riskerna

Säkrare sex är det du kan göra för att minska riskerna när du har sex med andra. Dessutom kan det kännas skönare efteråt om du är trygg i att du har haft säkrare sex.

En säkrare-sex-strategi som bygger på kunskap och medvetenhet om könssjukdomar samt deras smittvägar är det bästa sättet att skydda sig och sina partners. Har du sex med män kan säkrare sex vara att använda kondom vid samlag och undvika sperma i munnen.

Om du har vaginala- eller anala samlag bör du använda både kondom och glidmedel. Kondom är det bästa skyddet mot könssjukdomar om du har samlag. När du vill använda skydd visar du att du bryr dig om dig själv och de du har sex med. Kondom ger inte helt skydd mot alla sexuellt överförbara infektioner, men är ett bra skydd mot de flesta.

Glidmedel ska vara vatten- eller silikon-baserat. Använd produkter som inte innehåller fett som vaselin, hudsalva eller massageolja. Sådana medel kan göra att en kondom går sönder.

Personlig strategi

Har du en personlig säkrare-sex-strategi minskar du riskerna. En strategi kan innehålla att du regelbundet testar dig för sexuellt överförbara infektioner, inte delar sexleksaker utan att använda skydd eller förebygger hiv genom att använda PrEP.

PrEP

PrEP är hiv-mediciner som en hiv-negativ person kan ta för att undvika att få hiv. Om du upplever att kondom inte alltid funkar för dig kan PrEP vara ett bra alternativ. I Skåne kan du få PrEP på recept av Hudmottagning centrum för sexuell hälsa i Malmö och Hudmottagning sexuell hälsa i Helsingborg. Kontakta dem om du är intresserad av att börja med behandlingen.

Folkhälsomyndigheten anser att PrEP ska erbjudas till personer som har en hög risk att få hiv. Det kan handla om män som har sex med män som nyligen haft en eller flera könssjukdomar. 

Läs mer på: