RFSL
Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Från queers till breeders – en historia om familjens grepp över queerrörelsen

6 juli @ 19:30 - 20:45

1990-talets amerikanska queerrörelse drevs av ett starkt avståndstagande från både det heteronormativa samhällets krav och den liberala homorörelsens önskan om assimilering. Inspiration togs från en radikalfeministisk kritik av familjen, liksom från den egna historien och samtiden där lesbiska kvinnor byggt upp sina liv utan krav på moderskap och homosexuella män tvingats ta hand om varandra utan stöd från sjukvården under HIV/AIDS-epidemin. Tillsammans med andra queera fann de varandra i sorg och ilska över politikernas och homorörelsens favorisering av familjelivet och det tvåsamma äktenskapet.
Vad hände sen? Föredraget kommer skissa en bild av de idéströmningar som formade queerrörelsens krav, i USA men även i Sverige. Även den parallella homorörelsens framväxt kommer presenteras och utifrån dessa två bilder kan vi sedan tillsammans samtala om hur och varför Pride blev ett familjeevent, dragqueens numera läser sagor för barn, regnbågsfamiljen ses som sagans lyckliga slut och om det finns några spår av queerrörelsen kvar inom svensk lgbtqia+aktivism i dag?

Sara Edenheim är docent i historia och lektor vid Umeå centrum för genusstudier. Hon har bland annat skrivit Begärets lagar: moderna statliga utredningar och heteronormativitetens genealogi, Symposion (2005) och Anakronismen: mot den historiska manin, Glänta (2011). Utöver det tillkommer en rad artiklar på temat queera arkiv (och deras omöjlighet), feministisk teori (och dess nödvändighet), samt diverse om psykoanalysens värde och mening inom forskning, aktivism och vardagsliv.

Föreläsningen följs av ett samtal med Sara Edenheim lett av Žana Dončić, RFSL Rådgivningen Skåne

Arrangör

RFSL Rådgivningen Skåne
Telefon:
040 611 99 51
E-post:
skane@rfsl.se
Visa Arrangör-webbplats

Plats

Scandic Triangeln
Triangeln 2 + Google Map