- Detta evenemang har redan ägt rum.
Erfarenheter av detransition
21 april 2023 @ 19:00 - 20:00
Allt fler unga har sökt sig till den könsbekräftande vården de senaste tio åren, för många unga är det en nödvändig vård som ökar livskvalitén medan andra unga hade behövt annat stöd. Redan 2015 betonade Socialstyrelsen vikten av att vården följs upp på ett systematiskt sätt och utvärderas men så har inte skett. Detta har lett till att det inte går att säga hur vanligt det är att människor som har genomgått en könsbekräftande behandling senare ändrar uppfattning om sin könsidentitet, avbryter behandlingen eller i någon aspekt ångrar den. Det finns samtidigt dokumenterat att detransition förekommer och det kan finnas ett mörkertal. Det betyder att Socialstyrelsen och regionerna brister i ansvarstagandet för vården som erbjuds och för att säkerställa att denna är av god kvalitet.
I detta samtal mellan Aleksa Lundberg och Mire Åsell pratar vi om vad detransition är, vilka erfarenheter som finns, vilket stöd behövs och vilka krav som bör ställas på vården så att den blir bättre och kan lindra det lidande som könsdysfori innebär. Samtalet modereras av Žana Dončić.
Aleksa Lundberg är skådespelerska, journalist och debattör som lyfter frågor om kön och identitet. Hon har bland annat tilldelats Hjältepriset av transrörelsen FPES. 2022 gjorde hon radiodokumentären Att ångra det oåterkalleliga, som skildrar två unga människor som ångrar sin könskorrigering.
Mire Åsell är sakkunnig i transfrågor på RFSL och arbetar med påverkansarbete för stärkta rättigheter och bättre levnadsvillkor för transpersoner samt för att stärka RFSL:s interna arbete för transpersoner i Sverige. Mire har arbetat med hbtqi-frågor under 15 år, bland annat på myndighet. Hen är genusvetare.
Žana Dončić är auktoriserad socionom och arbetar med att förbättra hbtqi-personers livsvillkor i Malmö på RFSL Rådgivningen Skåne.